Προσαρμογή…

Πλησιάζει η στιγμή όπου τα παιδιά θα φύγουν από την κλειστή αγκαλιά της οικογένειας και θα μπουν σε έναν μεγαλύτερο κοινωνικό κύκλο, αυτόν του παιδικού σταθμού.
Για μερικούς γονείς αυτός ο αποχωρισμός είναι θέμα επιλογής, ενω για μερικούς άλλους επιτακτική ανάγκη. Μερικά παιδιά εμφανίζονται έτοιμα για το νέο αυτό βήμα στην κοινωνική τους ζωή ενώ κάποια άλλα χρειάζονται περισσότερη βοήθεια. Τέλος αυτός ο αποχωρισμός βιώνεται διαφορετικά όχι μόνο από τα παιδιά αλλά ακόμη και από τους ίδιους τους γονείς , οι οποίοι μερικές φορές με τις πράξεις ή τα λεγόμενά τους επηρεάζουν με τον τρόπο τους την ομαλή ή όχι ένταξη του παιδιού.
Σύμφωνα με τη θεωρία της προσκόλλησης, κάθε παιδί ήδη από την ηλικία των 7 μηνών έως και την ηλικία των 20 μηνών τουλάχιστον, χτίζει έναν ισχυρό δεσμό με τα πρόσωπα του στενού του περιβάλλοντος (μητέρα συνήθως) στα οποία στρέφεται κατά τη διάρκεια καταστάσεων που του προκαλούν άγχος αναζητώντας ασφάλεια.
Στα πλαίσια μιας ομαλής μετάβασης από το σπίτι στο νέο περιβάλλον του παιδικού σταθμού το Παιχνιδοσκόπιο έχει δημιουργήσει μια ομάδα προσαρμογής για τα παιδιά που θα φοιτήσουν τον επόμενο χρόνο στο παιχνιδοσχολείο μας.
Κατά την διάρκεια των ομάδων προσαρμογής κάθε παιδί θα έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί 3 διαφορετικά θέματα.
1. Να προσαρμοστεί και να γνωρίσει τον καινούργιο χώρο που θα γίνει το σχολείο του.
2. Να αναπτύξει υγιείς δεσμούς με την παιδαγωγό και να βρει τρόπους επικοινωνίας μαζί της. Ας μην ξεχνάμε ότι στόχος της παιδαγωγού δεν είναι να αντικαταστήσει τη μητέρα αλλά να βρίσκεται δίπλα στο παιδί για όσες ώρες εκείνη δεν θα είναι παρούσα.
3. Να γνωρίσει νέους φίλους, τους μελλοντικούς του συμμαθητές και να λειτουργεί μέσα σε μια ομάδα χτίζοντας ταυτόχρονα και τη δική του προσωπικότητα.
Τέλος όσο πιο σίγουρος είναι ο γονιός για την ορθότητα της επιλογής του είτε αυτή αφορά την ηλικία του παιδιού που θα πάει παιδικό σταθμό, ή το παιδαγωγικό πρόγραμμα που θα ακολουθήσει, ή τον χώρο που θα επιλέξει τελικά και πολλά άλλα θα έχει μια ευκαιρία να γνωρίσει από ”μέσα” το παιδαγωγικό μας πρόγραμμα, τον τρόπο προσέγγισης των παιδιών και τη φιλοσοφία μας. Έτσι πιο εύκολα θα μπορέσει να μεταδώσει τη σιγουριά του στο παιδί και όσο πιο θετικά αντιμετωπίσει την όλη κατάσταση τόσο πιο εύκολα θα μπορέσει να βοηθήσει το παιδί να αντιμετωπίσει την ανασφάλεια και το άγχος αποχωρισμού που θα βιώσει, αν και όταν το βιώσει.
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στις ομάδες προσαρμογής επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 6090772. Για αυτή τη χρονική περίοδο ως μέτρο πρόληψης της μετάδοσης του covid-19 οι ομάδες προσαρμογής έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους.
Καλή προετοιμασία και καλή χρονιά σε όλους μας!